fbpx
Hidroforaj

Foraje pentru pompe de căldură (geotermie)

Cu ajutorul pompelor de căldură se poate realiza o economie de până la 70% față de sistemele clasice de încălzire (gaz, lemn, peleți etc.)

Acest sistem utilizează în mod inteligent energia din sol sau a apelor subterane, pentru a oferi un confort maxim dar și respect față de mediul înconjurător.

Cele mai eficiente pompe de căldură sunt cele apă-apă urmate de cele sol-apă. Este foarte important alegerea sistemului. Vă prezentăm în continuare cele două metode:

1. Pompele de căldură apă-apă:

Pompa de căldură APĂ-APĂ are ca principiu extragerea apei dintr-o pânză freatică de regulă cu temperatură constantă de 12-14 grade.Pentru a capta energia din această pânză freatică sunt necesare cel puțin 2 foraje.

Unul pentru extracția apei din foraj iar celalalt pentru deversarea apei din pompa de căldură însă datorită experienței din domeniu, am constatat că acolo unde există un debit mare de apă apar probleme cu deversarea ei.

În acest caz se recomandă executarea mai multor foraje de mică adâncime pentru a se putea deversa cantitatea de apă folosită de pompa de căldură.

Avantaje:

Își păstrează randamentul indiferent de anotimp sau de orele de funcționare.

Este o sursă de alimentare cu apă și pentru uz casnic, udat grădina etc.

Dezavantaje:

Un foraj pentru extracție iar unul pentru deversarea apei din pompă de căldură sau chiar mai multe foraje de adâncime mică pentru deversare (depinde de la caz la caz).

Este exclusă varianta de luat în calcul deversarea apei în canalizare.

Costul de execuție a forajelor care presupune toate etapele de execuție a unui foraj pentru apa potabila dar și achiziția unei pompe submersibile. Defectarea acesteia în timp poate genera un disconfort financiar.

2. Pompele de căldură sol-apă:

Pompa de căldură APĂ-SOL are ce principiu extragerea căldurii din sol. Acesta este desigur și cel fiabil sistem de colectare a căldurii.

Captarea energiei din sol se face prin unul sau mai multe foraje în funcție de necesarul de căldură (kw termici) pentru construcția în cauză, distanta intre foraje fiind de 10 metri sau mai mare.

După execuția fiecărui foraj se introduce un colector (Sonde U și sau dublu U ) din polietilenă prin care va fi recirculat un agent termic. Acest lichid se pompează în sol prin aceste circuite la o temperatură de 4-5 grade, apoi lichidul parcurge traseul de țevi dispuse în sol astfel încălzindu-se la circa 12-14 grade, agentul recirculat transportând energia captată către schimbătorul de căldură

Aceste sonde sunt un circuit ÎNCHIS care reprezintă un Schimbător de căldură cu pământul!

Avantaje:

Simplitate și fiabilitate maximă în funcționare.

Nu necesită amplasarea unor cămine de protecție la sondele geotermale, practic peste ele se poate face orice- turna beton, grădină, paveje etc.

Capacitatea de a raci casa pe timpul verii iar căldură este preluata din încăpere de către sistemele de distribuție a energiei din pereți, pardoseală sau ventiloconvectoare și transferată în pământ.

Costul forajului este minim, deoarece se face o simpla gaură în pământ în care se introduce sonda și un grout pentru umplere.

Dezavantaje:

Nu asigură apă pentru consumul casnic ca și în primul caz (pompa apă-apă)

Este nevoie de o proiectare corectă a lor (număr, adâncime, distantă dintre ele, etc) și de o execuție impecabilă pentru a oferi un randament bun pe durata unui sezon rece.

Prețul unor astfel de foraje variază în funcție de numarul de foraje executate, adancimea lor, zona unde se executa forajele, materialul de grutuire, sonda geotermală, distantierii, manoperă și transportul.

Pentru o ofertă cât mai exactă, vă rugăm să ne contactati telefonic 0755 59 67 19 sau 0744 53 79 01